Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

VISpas Hotspot - IJssel bij Deventer (Overijssel)

VISpas Hotspot - IJssel bij Deventer (Overijssel)

Waar je aan de grote rivieren soms een flink eind moet lopen om bij het water te komen, is het stuk IJssel bij Deventer – dat volledig in de VISpas staat – goed bereikbaar dankzij diverse gratis parkeerplaatsen, met name aan de westoever tegenover en ten zuiden van de stad. Qua sportvisdisciplines kun je hier bovendien alle kanten op.

Kenmerkend aan de IJssel is de vrijwel altijd aanwezige stroming, terwijl de rivier – vooral in het (vroege) voorjaar – ook flinke hoogwaterperiodes kent. Daarbij stromen aangrenzende kolken en uiterwaarden vaak volledig over. De breedte van de IJssel varieert bij Deventer van 100 tot 120 meter en de harde bodem bestaat uit een mix van stenen, kiezels en mosselbanken.

Op sommige plekken ligt ook zogenaamd ‘worteldoek’ over de bodem, met name bij strekdammen. De oevers zijn met vrij grote basaltstenen bezaaid en het doorzicht van het water is gering door de continue stroming en scheepvaart, waardoor waterplanten vaak ontbreken – slechts in kribvakken staan ze hier en daar.
 

Witvis

 
Vissen met de vaste stok gebeurt langs strekdammen vrijwel alleen met zware stroomdobbers of met een voerkorf recht onder de top, zónder tussenkomst van een dobber – een welhaast vergeten tak van sport die in de fikse stroming perfect tot zijn recht komt. In de kribvakken kun je met lichtere dobbers op een zomeravond prima roofblei en alver vangen.



Voor meer kans op grotere vis – zoals brasem, winde, barbeel en grove blankvoorns van meer dan een kilo – biedt de feederhengel uitkomst. Kies voor een stok van omstreeks vier meter lang en een korf van minimaal 150 tot 200 gram. De zogenoemde A1-kolk (Wilpseplas op Google Maps) direct ten zuiden van de A1 is een mooie uitvalsbasis voor een wat rustigere witvisserij.
 

Karper

Karpervissen gebeurt aan de IJssel bij Deventer vrijwel uitsluitend statisch vanwege de stroming, terwijl het bestand vooral uit langgerekte, loeisterke vissen – vooral schubs – bestaat. Ook (grote) barbeel belandt regelmatig als bijvangst op de onthaakmat, zeker als je vol in de stroming vist.

Aan de A1-kolk wordt veel op karper gevist vanwege het mooie visbestand (dat door overstromingen regelmatig wisselt) en omdat het water goed bereikbaar is. Nachtvissen, een derde hengel en het gebruik van schuilmiddelen zijn hier toegestaan met de VISpas en de bijbehorende toestemmingen.
 

Roofvis

Als struinende visser kun je het hele jaar door perfect terecht aan de IJssel, waarbij de kans op een mooie snoek of snoekbaars het grootst is in de zomer. Kies voor een spinhengel van zo’n 2,50 meter lang en als kunstaas voor kleine shads op jigkopjes van 14 tot 28
gram.

Op warme, lange zomeravonden kun je met klein, snel gevist (oppervlakte)kunstaas ook roofblei en grote windes verwachten. In de jachthaven in Deventer kun je betaald je boot te water laten. De steeds beter gedijende meerval is een mooie doelsoort voor de avonturier die van grote en sterke vis houdt.

Flinke scheepvaart

Wees aan de IJssel bedacht op de beroepsvaart en bijkomende (forse) golfslag en zuigende werking, met name in de kribvakken. Kies voor een sterke hengelstandaard die je niet in de grond hoeft te steken en zeker je hengel bij het barbeel- en karpervissen. De aanbeten en runs van riviervissen zijn namelijk keihard.

Bron: Hét VISblad - juni 2022

Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.